CiLT TiPLERi
Her cilt çeşidinin kendine has ihtiyaçları vardır ve cilt bakım ürünleri de bu ihtiyaçlara uygun olarak üretilmektedir. Belli başlı cilt tipleri olarak; Normal cilt, Kuru cilt, Yağlı cilt ve Hassas cilt ve Olgun cilt belirtilebilir;

Normal Cilt: Küçük yaşlarda düzgün, narin ve pembemsi bir görüntüde olmaktadır. Cilt nem ve yağ yönünden oldukça zengin ve dengelidir. İlerleyen yaş ile birlikte gerginlik hissi de çoğalır ve ilk kırışıklıklara yol açar. Cilt canlılığını yok etmeye başlar.

Kuru Cilt/Susuz Cilt: İnce gözeneklere sahip dengeli ve düzgün hassas bir yüzeye maliktir. Ciltte gözle görülebilir pullanma ve daha fazla gerginlik olur. Kuruluk sebebiyle harici şartlardan daha fazla etkileşme olur, hassasiyet oluşur. Kış rüzgarları, nem eksikliği ve cilt yaşlandıkça yağ eksikliğinden epidermis kurur ve kırışıklıklara meyilli olur. Cilt yüzeyinde, pullanmalar, kızarıklıklar oluşur. Ayrıca sıcak su ile banyo yapmak, alkol, tütün ve kahve, antibakteriel sabun kullanımı ile kolestrol azaltan ilaçlar kullanmak da cilt kuruluğuna sebep olabilir.

Yağlı Cilt: Gözeneklerin açık olduğu, parlak ve temiz görüntüye sahip cilt tipidir. Cildin yapısı oldukça kaba ve parlak bir görünüme sahiptir. Ciltte devamlı yağlanma görülür. Bu yağ bezlerinin çokluğu nedeniyle siyah nokta ve iltihaplı sivilce oluşumuna eğilimi vardır. Bu cilt tipinde yağ üreten yağ bezleri aşırı faaldir ve gerekenden fazla yağ üretir. Bu yağ yayılır ve cilde yağlı parlaklık verir. Çoğunlukla, kronik olarak yağlı bir ciltte büyük gözenekler, sivilceler ve lekeler vardı

Hassas Cilt: Cilt tipi ne olursa olsun, bazı faktörler hassasiyeti tetikler,cilt de buna reaksiyon gösterir. Doğal hassas ciltler açık renkli, ince ve her zaman biraz kurudur; Cilt yüzeyi pullanmakta, kolay kızarmaktadır. harici etkilere maruz kalıp soğuk, rüzgar, klima ve cilt ile uyumlu olmayan bakım ürünleri de cildi tahriş eder. Peeling ya da lazer müdahelesi cildin hassasiyetini azdırabilir. Hassas olan tüm ciltlerde gerginlik ve rahatsızlık, ince çizgilerin belirmesi, burun kenarlarında ve elmacık kemiklerinde parlak bölgeler olur.

Olgun Cilt:Geçen zamanın izleri, bütün hayat boyunca aynı değildir. Zamanla cilt incelir, kırılgan-laşır ve parlaklığını kaybeder. Bu değişimde derinin alt tabakası içindeki kolajen liflerinin ve elastin maddesinin azaldığı görülür.50 yaş civarında kırışıklıklar daha derin belirgenleşmeye, cilt sıkılığını kaybetmeye başlar. Ciltte hücre metabolizmasının yavaşlamasına sigara ve aşırı güneş de neden olabilir.Yaşlanmayı önlemek mümkün değildir, ancak kolajen artırıcı etkisi olan gıdalar almak ve doğal bitkisel kolajenli cilt bakım ürünleri kullanmakla cildin yaşlanması yavaşlatılabilir.
CiLT YAPIMIZI BiLiYORMUYUZ?
Cildiniz hakkında genel bir fikir sahibi olmak için, aşağıdaki tabloda kutu içindeki sorulara verdiğiniz cevaba uygun yönde ilerleyerek, daire şeklindeki cilt tipine ulaşmaya çalışın.


Hassas Ciltler: Pek çok insanda hassas cilt bulunabilir. Herhangi bir şekilde hasar görmemiş bir cilt dış koşullara karşı bir duvar oluşturur. Bununla birlikte cilt aşırı kuru veya hasar görmüşse sinir uçları dış, bazen de iç, koşulların neden olduğu uyaranlara karşı aşırı bir tepki verir, bu durum cildin aşırı hassasiyeti olarak değerlendirilir. Özellikle bazı parfümler yada kokulu kremler, güneş ışığının etkisiyle ciltte allerjiye; yanma, kızarma, veya batmaya sebep olabilir.Soğuk iklim, rüzgarlı hava, kullanılan sabunun cildi kurutması da cildin hassaslaşmasına sebep olabilir. Bazen ciltteki allerji, deri altındaki bağışıklık sistemi sorunlarından da kaynaklanabilir, bu durumda bir cilt doktoru faydalı olabilir.Ciltte aşırı bir kuruluk gözlendiğinde, sinir uçları yeterince korunamaz. Bu durumda allerji testinden (yama testinden) geçmiş Dermatest onaylı doğal ürünler kullanmak faydalı olur.